Biroul pentru Protecția Animalelor este structura de specialitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, cu competență teritorială generală în domeniul coordonării activităților privind prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională penală care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol.

În îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, Biroul pentru Protecția Animalelor cooperează cu instituțiile statului și colaborează cu asociațiile și organizațiile neguvernamentale, precum și cu persoane fizice și juridice, în condițiile legii.

Conform art. 241 (1) din O.U.G. nr. 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice - "poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredințarea lui unei asociații sau fundații de protecție a animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”.

(2) În sensul alin. (1), prin animal aflat într-o situaţie de pericol se înţelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situaţii:

    a) animal care a fost rănit, schingiuit sau supus zoofiliei;

    b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;

    c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;

    d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;

    e) animal domestic expus forţat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;

    f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine şi caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică.

     g) animal care nu beneficiază de hrană și apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratatmente medicale. 

(3) Poliţiştii constată existenţa situaţiei de pericol pe baza evaluării situaţiei de fapt şi a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din:

    a) constatarea directă şi consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;

    b) declaraţiile persoanelor implicate în activităţile desfăşurate cu privire la situaţiile de pericol prevăzute la alin. (2) sau ale persoanelor care au asistat la activităţile respective sau au cunoştinţă despre desfăşurarea acestora;

    c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de provenienţa acestora;

    d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic şi/sau de telefonie mobilă;

    e) fişa de observaţie clinică întocmită de un medic veterinar.

(4) Poliţiştii nu emit ordin de plasare a animalului în adăpost atunci când constată că situaţia de pericol nu a fost generată de către deţinătorul animalului, iar acesta declară în scris că va asigura respectarea dispoziţiilor art. 5".

 

Atribuțiile lucrătorilor din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor:

- intervin cu forțe proprii sau în colaborare cu autorități, organizații neguvernamentale/asociații de profil sau alte instituții publice pentru salvarea vieții animalelor aflate în pericol, maltratate sau asupra cărora au fost aplicate rele tratamente.

- realizează documentări asupra evoluției fenomenului infracțional din domeniile de competență.

- verifică cereri și sesizări ale cetățenilor, instituțiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale referitoare la încălcări ale legislației din domeniul protecției animalelor.

- realizează intervenții alături de celelalte structuri de poliție și instituții publice cu atribuții în protecția animalelor, la evenimetele din domeniul de competență.

- colaborează cu instituțiile de stat și private precum și cu organizațiile neguvernamentale cu atribuții în domeniul protecției animalelor, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale comise în domeniul protecției animalelor, conform competențelor.

- colaborează și relaționează permanent cu autoritățile și instituțiile publice din administrația publică locală și organizațiile neguvernamentale de protecție a animalelor în scopul intervenției de urgență în situația în care animalele sunt supuse unor situații de pericol care le afectează viața sau integritatea fizică. -organizează și execute acțiuni, controale și alte acțiuni polițienești pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională, în domeniul de competență

- constată și aplică sancțiuni contravenționale în domeniile de competență, pentru nerespectarea legislației privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, a celei privind programul de gestionare al câinilor fără stăpân și a celei privind protecția animalelor și sesizează serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân despre existența acestor câini.

- urmăresc punerea în aplicare a măsurilor specifice dispuse pentru buna ocrotire a animalelor. 

- desfășoară campanii de informare a populației privind legislația în domeniu, derulând programe specifice domeniului protecției animalelor, inclusiv în cooperare cu alte instituții de profil.