Program de vizite la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă

 

Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă funcţionează la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Persoanele private de libertate aflate în Centrul Brăila pot fi vizitate, conform planificării, de către soţ sau de către soţie ori de către rudele până la gradul al IV–lea inclusiv, iar de alte persoane doar cu consimţământul acestora, în spaţiul special amenajat la sediul I.P.J. Brăila, sub supraveghere vizuală, directă a lucrătorilor de poliţie.

Persoanele sosite la vizită sunt supuse controlului de specialitate şi celui antiterorist, care constau în observare, palpare, control corporal sau în utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare a armamentului, muniţiei sau substanţelor stupefiante, toxice ori explozive sau a obiectelor interzise, fiind obligate să prezinte un act de identitate, în caz contrar nefiind acceptate la vizită. Persoanele în stare de ebrietate, cele care încearcă să introducă obiecte ori alte bunuri interzise, precum şi persoanele care periclitează siguranţa persoanei vizitate sau a locului de deţinere, nu sunt admise la vizită.

Persoanele private de libertate beneficiază de 4 vizite/lună, cu o durată de 30 minute până la 1 oră/vizită.

Programul de acordare a vizitelor se desfăşoară în zilele de luni până joi, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul orar 09:00–15:00, în baza unei cereri adresate conducerii inspectoratului de către persoana vizitatoare.

Persoanele private de libertate pot primi lunar produse alimentare în greutate de maximum 10 kg, la care se poate adăuga o cantitate de maximum 6 kg de fructe şi legume, precum şi o cantitate de maximum 20 litri de apă şi/sau băuturi răcoritoare. Primirea, folosirea şi păstrarea bunurilor, inclusiv a celor alimentare, se face cu respectarea regulilor de igienă şi a măsurilor de siguranţă impuse de administraţia centrului. Sunt interzise produsele alimentare care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului, lămâile şi derivate ale acestora.

Articolele şi bunurile primite sunt supuse controlului specific în prezenţa aparţinătorilor şi a persoanei private de libertate, înainte de a le fi predate. Se interzice primirea de articole şi bunuri care ar putea pune în pericol siguranţa Centrului Brăila, buna convieţuire sau sănătatea persoanelor private de libertate, de stupefiante, substanţe psihotrope, substanţe care conţin alcool, precum şi a celor a căror manipulare implică risc de deteriorare.

Persoanele private de libertate au dreptul de a primi vizite ale apărătorilor, în baza împuternicirii avocaţiale, a carnetului de avocat vizat la zi şi a unui act de identitate valabil, în acelaşi interval de timp stabilit şi pentru vizitele cu aparţinătorii. Întrevederile cu apărătorii se realizează în condiţii de confidenţialitate, sub supraveghere vizuală. În acelaşi context, persoanele private de libertate pot primi vizite ale notarilor publici, executorilor judecătoreşti şi reprezentanţilor diplomatici sau ale altor persoane şi organizaţii cu atribuţii oficiale.