20 Mai 2024Sursa: IPJ Brăila

,,SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII”

-eveniment național derulat la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila-

   

 În perioada 20-24.05.2024, Poliţia Română desfăşoară la nivel naţional, o serie de activităţi susţinute în domeniul prevenirii infracţionalităţii, în cadrul manifestării „Săptămâna prevenirii criminalităţii”. Demersurile preventive sunt structurate pe zile tematice, stabilite în baza  priorităţilor de intervenţie preventivă ale Poliţiei Române din acest an şi a altor domenii de interes instituţional, după cum urmează:

  1. 20 mai – prevenirea victimizării minorilor;
  2. 21 mai – siguranța în mediul on-line;
  3. 22 mai – prevenirea violenței domestice;
  4. 23 mai – prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului;
  5. 24 mai – prevenirea disparițiilor de minori/plecărilor voluntare.

   La nivelul județului Brăila, activitățile vor fi susținute de polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, Serviciul Rutier, Biroul Siguranță Școlară, Serviciul Criminalistic, Biroul de Proximitate, Polițiile Orășenești Ianca, Făurei și Însurăței și cu implicarea partenerilor instituționali: Penitenciarul Brăila, I.J.J., C.P.E.C.A. și A.N.I.T.P. - C.R Galați.

  Luni, 20 mai, este ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor. Copii de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu,, Brăila, vor fi prezenți în Parc Monument unde vor participa la modulele educativ-aplicative pregătite de poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, Serviciul Rutier și de la Serviciul Criminalistic. De asemenea tot luni polițiști din cadrul Biroului de Siguranță Școlară împreună cu specialiști din cadrul Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, vor desfășura o activitate la Școala Gimnazială ,,Ion Băncilă,, pe tema prevenirii consumului și traficului de substanțe interzise.

                                                                                                           

      Marţi, polițiști de prevenire împreună cu cei de poliție penitenciară, au pregătit o activitate inedită pe tema siguranței online. Activitatea se va desfășura la ,,Colegiul  Național Ana Aslan,,  și la ea vor participa alaturi de elevi și cadre didactice, persoane private de libertate, regim semi-deschis.

   Miercuri, oamenii legii vor purta discuţii cu cetățenii pe tema prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, acţiunile fiind orientate către prevenirea furturilor din locuinţe, din curţi şi anexe gospodăreşti, a tâlhăriilor şi a înşelăciunilor. Aceste acţiuni se vor desfăşura cu polițiști de prevenire și proximitate, împreună cu jandarmii brăileni  în zone intens circulate. Demersurile preventive din această zi vor viza în mod deosebit populaţia vârstnică, mai expusă la victimizare prin infracţiuni precum înşelăciunile sau furturile prin câştigarea încrederii.

  Joi, 23 mai, se vor derula activități în scopul prevenirii prevenirii violenţei în familie, activități desfășurate de polițiști de prevenire și de proximitate, reprezentanți ai Penitenciarului Brăila și ai Inspectoratului de  Jandarmi Județean Brăila. O activitate preventivă de amploare va fi susținută cu persoanele din cadrul Uniunii Județene ,,Solidaritatea,, Pensionarilor și urmărește informarea și  conștientizarea populației cu privire la gravitatea fenomenului violenței domestice, inclusiv utilitatea aplicației Bright Sky RO.

  Ultima zi a manifestării, cea de vineri, va fi dedicată disparițiilor  de minori/plecări voluntare de acasă, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate disparițiilor de minori și a plecărilor voluntare din mediul familial și la măsurile de prevenire a acestor fenomene. Polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, alături de lucrători A.N.I.T.P.- C.R Galați vor desfașura activități preventive la Liceul Tehnologic ,,Matei Basarab,, din Măxineni.

  Totodată, polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară și ai Poliției Orașului Ianca, Făurei și Însurăței vor desfășura în această perioadă activități preventive circumscrise acestei manifestări naționale atât în unitațile de învățământ cât și în comunitate.