24 Noiembrie 2023Sursa: IPJ Brăila

CONDUCEȚI PRUDENT, ÎN CONDIȚII DE VREME NEFAVORABILĂ!

Sezonul rece vine, ca în fiecare an, cu o serie de modificări, atât în ceea ce privește condițiile meteorologice, cât și a măsurilor pe care fiecare participant la trafic trebuie să și le ia pentru ca siguranța tuturor să nu fie pusă în pericol.

 

Potrivit avertizărilor meteorologice, județul Brăila se află mâine, 25 noiembrie a.c., sub cod galben și la data de 26 noiembrie a.c., sub cod portocaliu de intensificări ale vântului, precipitații însemnate cantitativ și viscol.

 

În acest context, poliţiştii brăileni recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

 

Vremea capricioasă poate afecta tracţiunea, vizibilitatea şi controlul asupra autovehiculului. Pe timp de ceaţă, ploaie, polei, adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi controlaţi starea de funcţionare a lămpilor de poziţie, de frână şi a semnalizatoarelor.

 

Pentru un trafic rutier sigur, polițiștii rutieri vă recomandă:

 

-Înainte de a porni la drum, informaţi-vă asupra condiţiilor meteo-rutiere şi a stării carosabilului, verificați dacă parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire.

 

- Folosiți luminile de întâlnire permanent, şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. 

 

- Echipați autovehiculele corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgeți. Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, atât a conducătorului cât și a celorlalți participanți la trafic, poate fi pusă în pericol!

 

- Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum. Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă, piatră cubică umedă sau când vizibilitatea este sub 100 de metri în condiții de ceață, ninsori abundente.

 

- Păstrați distanţa în mers, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

 

- Nu vă angajați în efectuarea unor manevre riscante în trafic! Efectuați fiecare manevră numai după o temeinică asigurare! Nu vă angajaţi în depăşiri fără a avea o bună vizibilitate!

 

-Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!

 

- Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul  sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi. 

 

- Manifestați atenție la pietoni și la alte categorii de participanți la trafic!

 

Și pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. 

 

CÂND TREBUIE SCHIMBATE ANVELOPELE DE VARĂ CU CELE DE IARNĂ?

 

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante, indiferent de data din calendar.

 

Conform art. 102 alin. (28) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ”conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate” se sancționează cu  amendă în valoare de 9-20 puncte amendă             și reținerea certificatului de înmatriculare al autoturismului!      

 

În conformitate cu noile prevederi ale O.G. 37/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor,  în cazul circulației pe sectoare de drum care sunt închise temporar circulației publice, cu autovehicule care nu au dreptul legal de a circula pe acestea, din care rezultă imposibilitatea continuării deplasării, fiind necesară intervenția administratorului drumului pentru scoaterea vehiculelor de pe aceste sectoare de drum, administratorul drumului întocmește și transmite contravenientului și/sau societății de asigurări, un deviz cu contravaloarea intervenției, contravenientul/societatea de asigurări, după caz, având obligația să o achite în termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal.

 

CONDUCEȚI PRUDENT!