CÂINELE REX, SPAIMA CRIMINALILOR

 

Poliţia Română foloseşte câinii pentru a executa misiuni dintre cele mai diverse, de la căutarea urmelor, la depistarea stupefiantelor, a substanţelor periculoase sau explozive, a tutunului şi până la salvarea de vieţi omeneşti.

„Camarad la bine şi la greu, prieten credincios şi coleg” sunt cuvinte pe care instructorul Hârjoghe Marian, agent principal de poliţie, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, le foloseşte când se referă la REX, ciobănescul german de nota zece- la propriu şi la figurat-, specializat în „prelucrare urmă miros uman”.

Rex este „brăilean get-beget”, din părinţi câini de patrulare, ai poliţiştilor brăileni, şi încă din anul 2010, tandemul câine- instructor dă rezultate deosebite.

Primul curs efectuat la Centrul Chinologic Sibiu, în anul 2010, pe când avea 9 luni, l-a absolvit cu note de 9 şi 10, notă maximă obţinând şi la specializarea „prelucrare urmă miros uman”.

Întors acasă de la cursuri, în acelaşi an, în prima lui misiune, a mers pe urmele unui hoţ din locuinţe, din comuna Movila Miresii, şi, după ce a mirosit locul pe unde hoţul a sărit gardul, a căutat vreo 300 de metri, a ajuns pe o altă uliţă şi s-a oprit în faţa casei autorului. Investigaţiile ulterioare ale poliţiştilor au stabilit că pista urmată de el a fost una bună.

„Pe abilităţile lui m-am bazat şi în descoperirea principalilor suspecţi ai comiterii cele două crime, cea din 2011, din localitatea Silistraru, şi cea din acest an, din comuna Grădiştea”, spune cu mândrie instructorul Marian Hârjoghe.

În primul caz de crimă, Rex a luat urma de la locul oribilei fapte, a mers câteva sute de metri şi s-a oprit într-un cafe-bar din localitate, de unde poliţiştii au recuperat telefonul mobil al victimei, dat de autor unui consătean, în schimbul unor băuturi alcoolice. Evident, criminalul a fost descoperit ulterior.

Cel mai recent caz, în care Rex a dovedit că este un veritabil câine de urmă, a fost în luna februarie 2015, când o localnică din comuna Grădiştea a fost ucisă de patru consăteni, pentru a-i sustrage banii din poşetă.

După prima urmă luată de la locul crimei, Rex l-a condus pe instructor într-un grup de localnici, unde se afla şi o rudă a victimei, ceea ce a însemnat că urma luată aparţinea persoanei decedate, apoi, ajuns lângă un gard, din care agresorii au rupt o scândură, a luat urma, a mers atent peste 130 de metri, a adulmecat-o pe o altă stradă şi a dat semne de nelinişte şi agitaţie în dreptul porţii imobilului unor localnici.

Urmărind şi această pistă indicată de Rex, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila i-au identificat şi reţinut pe trei dintre cei patru agresori, care locuiau în acel imobil.

La orice oră, agentul instructor şi ciobănescul Rex îşi îndeplinesc cu pasiune sarcinile ce le revin în comun pentru depistarea celor certaţi cu legea şi cu normele de convieţuire socială.

Potrivit poliţistului instructor, „legătura dintre mine şi Rex este şi ea esenţială, îi cunosc toate mişcările, felul în care îşi ciuleşte urechile, toate smuciturile lesei, toate scâncetele de bucurie sau nerăbdare, ori agitaţia plină de satisfacţia misiunii împlinite”.

De altfel, la cursul de perfecţionare- atestare de la Centrul Chinologic Sibiu, fiecare câine este dresat să se exprime într-un anume mod, atunci când descoperă ceea ce caută, fie urme de miros uman, fie stupefiante, substanţe periculoase, explozive sau tutun.

Rex este şi vedetă, el iubeşte copiii, cărora le arată tot ce ştie el să facă, şi se lasă alintat şi fotografiat de preşcolarii, şcolarii şi liceenii brăileni, invitaţi la toate evenimentele importante din viaţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

În cei cinci ani de pregătire continuuă, care implică aplicaţii practice, exerciţii elaborate, rezistenţă psihică şi fizică, disciplină, curaj şi multă energie consumată, uneori, chiar şi prin forţarea limitelor, m-au făcut să am încredere deplină în calităţile pe care Rex le are şi, să recunosc faptul că se comportă ca un adevărat profesionist, a ţinut poliţistul brăilean să sublinieze.

 

„Mascota” Sara va începe şcoala

Dintre cei 18 câini de patrulare/ intervenţie şi de urmă, pe care poliţiştii brăileni îi folosesc în misiuni, Sara, având doar 9 luni, este cea mai jucăuşă şi considerată „mascota” padocului de câini, şi urmează să se „şcolească” la Centrul Chinologic Sibiu, tot pentru prelucrare urmă miros uman, împreună cu instructorul ei, Aurelian Băbătie, agent şef principal.

 

Pe urmele contrabandiştilor de ţigarete

Venit recent de la cursurile de perfecţionare- atestare, câinele Bob (are doi ani şi 3 luni) a fost specializat pe prelucrarea şi depistarea după miros a tutunului.

Împreună cu instructorul Ciocârlan Nelu, agent şef principal, deja au câteva depistări la activ în acest an, participând la acţiuni, filtre, descinderi şi percheziţii domiciliare.

 

Galerie foto