POLIŢIŞTII BRĂILENI, PREZENŢĂ CONSTANTĂ ÎN MIJLOCUL ELEVILOR ÎN CADRUL SĂPTĂMÂNII „ŞCOALA ALTFEL”

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila s-a implicat activ, şi în acest an, în activităţile dedicate educării nonformale a elevilor şi preşcolarilor, în cadrul Programului naţional „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

 Activităţile derulate de poliţişti în perioada 06-10.04.2015 şi-au propus să ofere copiilor experienţe utile şi instructive, care să răspundă, în acelaşi timp, intereselor şi preocupărilor acestora şi să îi atragă către această profesie. 

Copiii, de la cei mai mici, până la cei ajunşi deja aproape de “examenul maturităţii”, au avut posibilitatea de a discuta cu oamenii legii pe teme precum siguranţa rutieră, siguranţa pe internet, prevenirea şi gestionarea situaţiilor conflictuale, cunoaşterea şi protejarea patrimoniului cultural naţional, prevenirea consumului de substanţe psihoactive şi a traficului de fiinţe umane.

Poliţişti din cadrul Serviciului Rutier, compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului pentru Acţiuni Speciale, Biroului Rutier şi Biroului Proximitate şi-au unit eforturile pentru a oferi copiilor informaţii cât mai variate şi experienţe practice cât mai interesante, care să-i ajute să identifice situaţiile de pe urma cărora ar putea suferi vătămări fizice sau psihice sau care le-ar putea pune în primejdie viaţa şi să adopte comportamentele adecvate pentru a le evita sau gestiona. Nu în ultimul rând, demersurile poliţiştilor au urmărit conştientizarea elevilor cu privire la importanţa protejării patrimoniului cultural naţional  şi au constituit un bun prilej pentru promovarea profesiei de poliţist.

Activităţile preventive organizate în şcoli au fost gândite ca şedinţe interactive, în cadrul cărora copiii au primit noţiuni teoretice, au vizionat materiale video, au primit răspunsuri la întrebări şi s-au întrecut în a le demonstra poliţiştilor cât de multe informaţii deţin din sfera prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. La finalul activităţilor, elevii Şcolilor Gimnaziale „Ion Creangă” şi „Mihu Dragomir” au putut urca în autospecialele Poliţiei Rutiere şi ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi au văzut tehnica şi armamentul folosite de poliţiştii acestor două servicii în acţiunile specifice.

Întâlnirea cu poliţiştii le-a oferit liceenilor ocazia de a afla şi informaţii referitoare la traseul educaţional pe care trebuie să îl urmeze, dacă îşi doresc să devină poliţişti, condiţiile pe care candidaţii la admiterea în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne trebuie să le îndeplinească şi care sunt probele de concurs.

Cu încântare au primit cei mici şi activităţile pratico-aplicative de educaţie rutieră organizate în incinta Brăila Mall. Astfel, copiii au avut prilejul de a discuta cu poliţiştii, de a viziona filmuleţe educative, de a urca într-o maşină de poliţie şi de a experimenta mersul pe bicicletă, pe un traseu cu semne şi marcaje rutiere. Un simpatic clovn i-a antrenat pe copii în activităţile practice şi le-a testat, într-o manieră jucăuşă, cunoştinţele de circulaţie rutieră. Toţi copiii au primit diplome de pieton isteţ şi flyere cu sfaturi pentru pietoni şi biciclişti, realizate, în cadrul Campaniei „Alege viaţa!”, de Serviciul Rutier, cu sprijinul Brăila Mall.

Pe toată perioada săptămânii „Şcoala altfel”, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au desfăşurat 57 de întâlniri interactive cu elevii din 23 de unităţi de învăţământ de nivel preşcolar mediu şi liceal, fiind implicaţi peste 1.700 de copii, preşcolari şi elevi şi 100 de cadre didactice.

Galerie foto